Waarom heb ik een gevalideerd taxatierapport nodig voor mijn lening?

Als je een woning gaat kopen, dan heb je misschien al flink wat gespaard, maar is dat bedrag niet voldoende om daarmee je droomhuis te kopen. Dan kan je een lening afsluiten bij een bank. Deze bank wil dan graag weten van een onafhankelijk gecertificeerd taxateur wat jouw nieuwe huis waard is voordat ze jou het geld gaan geven. Jouw nieuwe woning wordt dan namelijk als onderpand gebruikt met de afspraak dat als jij je afspraken om iedere maand je hypotheeklasten niet nakomt gekocht hebt, de bank dan het recht heeft om jouw woning te mogen verkopen. Daarom mogen de verkopende makelaar en de aankopende makelaar niet het taxatierapport opmaken want zij zijn al bij de koop betrokken en dus niet onafhankelijk in hun waardeoordeel.

Banken willen dan ook graag een gevalideerd rapport zien. Dit rapport wordt gemaakt door een makelaar/taxateur die geregistreerd en gecertificeerd is en die jaarlijks alle bijscholingscursussen volgt. Vervolgens worden dit rapport gecontroleerd door een validatiebureau zoals bijvoorbeeld NWWI. Als het rapport dan worden goedgekeurd, zal de bank dit rapport meenemen in de beslissing om jou een hypotheek te geven.

In het geval van een taxatie voor de verdeling van een erfenis of in verband met een scheiding, kan er ook vaak gebruik worden gemaakt van een niet-gevalideerd rapport. Het is altijd goed om even aan te geven aan de taxateur waar het rapport voor gebruikt gaat worden, zodat duidelijk is welk rapport het beste gebruikt kan worden.

Welke stappen zijn er nodig?